Ползите от ликопена за здравето
20
Feb
0
My way Blog Home
Ползите от ликопена за здравето

Ползите от ликопена за здравето

Ликопенът е каротеноид, отговорен за червения и тъмния естествен цвят, открит в много храни, най-известните от които са домати. Това е едно от основните хранителни вещества, открити в домати, което ги прави суперхрани. Ето 7 от най-важните предимства на ликопена:

Предотвратяване на рака
Според проучванията, ликопенът предотвратява появата на свободни радикали, като по този начин намалява риска от рак на белия дроб и простатата.

антиоксидант
Ликопенът се счита за един от най-мощните антиоксиданти, по-ефективен от всеки друг каротеноид, включително бета-каротин. Неговият антиоксидантен капацитет защитава не само клетките от оксидативен стрес, но и укрепва клетъчните мембрани.

Сърдечно здраве
Ликопенът предотвратява оксидативния стрес, лошия холестерол и помага да се предотврати закаляване и запушване на артериите и други видове сърдечно-съдови заболявания.

Здравето на костите
Това е от съществено значение за здравето на костите и предотвратяването на остеопороза. Едно проучване показва, че ликопенът спомага за намаляване на костния оксидативен стрес в костите и поради това намалява риска от остеопороза при жени в менопауза.

Здраве на кожата
Ликопенът забавя ефекта от стареенето и предотвратява образуването на бръчки. Също така предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Здравето на очите
Помага за предотвратяване на заболявания, които се появяват в напреднала възраст, като макулна дегенерация и катаракта.

диабет
Според проучванията, ликопенът е полезен при лечението на симптомите на диабет тип 2.

Leave your comment